מרכזי הצעירים של המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל ממשיכים לחזק את החוסן הקהילתי בפריפריה גם בחירום. בשל התפשטות נגיף קורונה, מרכזי הצעירים של המשרד לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל פועלים מסביב לשעון למען הקהילה ומסייעים לחוסן החברתי והלאומי. מרכזי הצעירים בחירום מהווים את חוד החנית בהובלת חוסן חברתי לתושבים החל מארגון מערך מתנדבים צעירים לחלוקת מזון ותרופות לאוכלוסיות מוחלשות, תכלול עבודה מול ארגונים ועמותות וכלה בהעברת מידע, העלאת מודעות והעלאת מורל ביישוב. בין הפעילויות הבולטות: סיוע לילדים עם צרכים מיוחדים בגולן, ייעוץ לנשים לאחר לידה בגליל התחתון, קו חם להורים בנהריה, דו קיום של ערבות הדדית בעכו, מופע קרקס נייד בדימונה, קשר רציף עם נוער בסיכון וציון ימי הולדת לקשישים בירוחם, שיחות טלפון אישיות ודאגה לכל קשיש בשדרות, הקמת מוקד מרכזי לקהילה במצפה רמון, וגם חלוקת קלמנטינות לקשישים ולמבודדים בעמק הירדן, חלוקת ערכות משחקים לקהילה בשדות נגב וחלוקת מזון לפני חודש הרמדאן בג'יסר אזרקה ופורדיס. פעילות זו מעודדת את התושבים שנשארו בבתים ומחברת בין בעלי עסקים.
אריאל משעל, מנכ"ל המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל:" אני גאה בצעירים הנפלאים שיוצאים מגדרם בשעת חירום לעזור לקשישים ומגדירים מחדש מהי ערבות הדדית. המשרד לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל רואה בצעירים את הגורם המניע ליצירת קהילה חזקה בעלת חוסן חברתי, המוביל לחוסן לאומי. הצעירים הם מנוע הצמיחה שמייצר קהילה חזקה ומנהיגות מקומית בשגרה ובמיוחד בחירום. המשרד לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל רואה בצעירים את הגורם המניע ליצירת קהילה חזקה בעלת חוסן חברתי, המוביל לחוסן לאומי. בתקופה זו מרכזי הצעירים ממשיכים לעבוד במתכונת חירום באמצעות ניהול משאבי קהילה בעת חירום לצד פעילויות פנאי והתנדבות בקהילה למען האוכלוסייה המבוגרת וסיוע בהסברה. כמו כן, ניהול תכנים מקוונים למען הורים צעירים, הופעות, סדנאות, קורסים והרצאות כדי שלא יהיה צורך לצאת מהבית. משעל הוסיף :"מכיוון שחיזוק החברה הצעירה בפריפריה הוא יעד, המשרד הקים למעלה מ - 60 מרכזי צעירים שבחירום מהווים כוח עזר משמעותי בקהילה."
במרכז צעירים גולן מקיימים מפגשים בבתי ילדים עם צרכים מיוחדים כחלק מהמענה להורים שזקוקים לסיוע במיוחד בעת הזו, במקביל מעודדים רכישת תוצרת מעסקים מקומיים וגם מעבירים בפייסבוק לוח שידורים מסודר עם תוכן של מומחים בתחום היצירה, ייעוץ להורים וילדים, אילוף כלבים, התמודדות עם פחדים, טיפים מתזונאית על אוכל בריא ועוד. טל צרפתי, מנהלת מרכז צעירים גולן, סיפרה כי "הסטודנטים של מרכז הצעירים מקיימים מפגשים בבתי ילדים עם צרכים מיוחדים כחלק מהמענה להורים שזקוקים לסיוע בעיקר בעת הזו. כידוע, גם מסגרות החינוך המיוחד סגורות בעת הזו ופעילותם של הסטודנטים מתקבלת באהבה ובהערכה גדולה בקהילה. בנוסף, אנו מעודדים בעלי עסקים להעלות סרטונים בקהילת עסקים צעירים, ולקרוא לתושבים להזמין מהם את המוצרים. בימים אלה אנו משתפים את הקהילה במיזמים שונים ובעצם הפניה שלנו, אליהם ליצור סרטונים או להעלות שידורי פייסבוק לייב, אנו מעשירים ומרחיבים את תחומי הידע של קהילת הגולן באמצעות כוח וידע מקומי. התגובות מחממות את הלב וישר כוח לעוסקים במלאכה".
מרכז צעירים גליל תחתון מקדם בשגרה את תחום היזמות והעסקים. לאור מצב החירום, מרכז הצעירים הרים פלטפורמה מקוונת שתמשיך את הרצף ותחבר בין הנפגעים הראשונים ממשבר הקורונה, בעלי עסקים לבין הקהילה. בימים אלה נרקמת סדרת הרצאות בסגנון טד בשם טד גלילי. קול קורא מזמין את מיטב הדוברים בתחומים שונים להשתתף ולהעביר את הרצאתם באמצעות אולפן הרדיו. במסגרת מיזם פלטפורמה שוויונית לעסקים, יכולים בעלי עסקים בהעלאת סרטונים לקראת חג פסח ומציעים לקהילה לרכוש מתנות לחג לצד הצגת סיפורם. בנוסף, בית ההורים באילניה, אשר משמש כמרחב לפעילות להורים וילדים עד גיל 3 ממשיך את פעילותו גם בחירום. מדובר במענה שמתקיים עבור ההורים באמצעות שיחה באפליקציית זום.
"בעל עסק, למשל רפואה לא קונבנציונלית או מנחה הורים, לא יכול לשווק את עצמו בדרך רגילה ולכן הקמנו קליניקה און ליין" מספרת הדס אלעד, מנהלת מרכז הצעירים בגליל התחתון, "מדי יום יש מומחים מייעצים למשל לנשים אחרי לידה ופסיכולוגים ואנו מגבשים בימים אלה פתרונות על מנת להגיע אל האנשים הביתה ולסייע להם בשגרת החירום. לכן אנו מתווכים בין המומחים שלנו לבין הקהילה ובעלי עסקים ומה שעובד בשגרה עבר לרשת החברתית. בשיטה זו אנחנו גם מאפשרים לשוחח בקבוצות קטנות דרך אפליקציית זום עם פסיכולוג, עם מנחת הורים לגיל הרך ועוד. זו גם הזדמנות טובה לקיים נטוורקינג גם לימים שיבואו אחרי שיסתיים משבר זה".
במרכז צעירים נהריה הוקם קו חם להורים מדי ערב בין השעות 20:00-22:00 אליו ניתן לטלפן ולקבל מידע מאחות, וממנחת הורים. מרכז הצעירים מפעיל ערוץ פייסבוק ובמסגרת השידור "זזים בבית" מעבירים מיטב מדריכי הכושר פעילות ספורטיבית והכנת מאכלים עם שף וקונדיטור ובימים אלה מקדמים מרכז הצעירים קמפיין להכנת השלט הכי מקורי שייתלה במרפסות במטרה לחזק את החוסן הקהילתי ולהרים את מצב הרוח בתקופה זו. במקביל הצעירים דואגים לחלוקת מזון לקשישים ולניצולי שואה בשיתוף מחלקת הרווחה בעיר.
"גייסנו מתנדבים וסטודנטים רבים שמספקים להם מנות מזון. בנוסף, יצירת קשר טלפוני עם כל קשיש בעיר על מנת לוודא שאינם לבד בימים אלה", סיפרה מנהלת מרכז צעירים נהריה, הדס וינשטיין. לדבריה, "המתנדבים והצעירים מאוד התרגשו והודו על ההזדמנות לקחת חלק בסולידריות החברתית בשעה זו והודו שזה נתן להם משמעות רבה. אנחנו כאן לחיזוק החוסן החברתי והקהילתי ואנו ממשיכים לחשוב על יצירת תכנים".
במטרה לחזק עסקים מקומיים, במרכז צעירים עמק הירדן מובילים קמפיין לעידוד הכלכלה המקומית. מרכז הצעירים מקים אתר אינטרנט שמתווך בין הקהילה לבין עסקים שעובדים מרחוק ועושים משלוחים או מייצרים תוצרת חקלאית. בנוסף, נמשך ייעוץ קריירה למתעניינים באמצעות שיחת "זום". בנוסף, הצעירים והמתנדבים מחלקים קלמנטינות בישובים ומסייעים בחלוקת מזון לקשישים ולבודדים. ברדיו הקהילתי, "קול הכנרת", מועברים על ידי סטודנט ממרכז הצעירים תכנים רלוונטיים לציבור והסטודנט גם משתף את המאזינים בבחירת שירים. מנהלת מרכז צעירים עמק הירדן, שירה רוכברג: "חשוב להבין שאנחנו חיים במרחב הכפרי וכל הקהילות נרתמות לעזור לכולם בישובים ולתת מענה לקשישים ולמי שבבידוד. המטרה היא גם להעלות את המורל ואנו, במרכז הצעירים, נותנים ערך מוסף במתן מענה מיטבי לצרכים השונים של הקהילה שאנחנו חלק בלתי נפרד ממנה ולשמחתי המועצה רואה במרכז הצעירים כוח עזר חשוב בחירום והוא חלק גם מנותני השירות הטלפוני של המועצה".
במרכז צעירים עכו מציגים דו קיום למופת גם בעיתות חירום כאשר כל המשאבים מתרכזים בחלוקת מזון לקשישים ולאנשים עם מוגבלות. לקראת חג הפסח מרכז הצעירים בעכו יחלק כ-20,000 חבילות מזון לחג. מאיה הרשקוביץ סטודנטית פעילה במרכז הצעירים של המשרד לפיתוח הפריפריה נגב והגליל, סיפרה כי מדי יום קשישים ממתינים לה בחלון על מנת לראות אותה ולא רק כדי לקבל את המשלוח, מפני שעבורם מדובר במפגש חברתי והיא הפכה לסוג של נכדה בימים בודדים אלה. גם יעקב ועקנין סטודנט נוכח לגלות את חוזקה של הנתינה כאשר קשישה טלפנה אליו באופן אישי ושאלה לשלומו מאחר ולא הגיע ביום מסוים אלא הגיע מישהו אחר. מאז ובעקבות הקשר האישי והחם שנוצר איתה, נעתר יעקב להתייצב בפתח ביתה מידי יום. במרכז צעירים עכו מתקיימת גם פעילות הפגה והעשרה לקהילה באמצעות קורסים מקוונים ושיעורי עזר לתלמידים, שמעבירים מדריכים וסטודנטים של מרכז הצעירים. מנהל מרכז צעירים עכו, אלי חביב, סיפר: "המרכז מהווה מכפיל כוח בעיר. גייסנו 150 מתנדבים וכמעט כולם מתעסקים בחלוקת מזון ותרופות לקשישים לניצולי שואה ולסיעודיים. בכל מקום וזמן שיש ערבות הדדית וצורך אתה רואה את עם ישראל מתגייס בהמוניו וחלק לא מבוטל מתבצע מצד מתנדבים מהמגזר הערבי. אף אחד לא מסתכל על השעון ואנשים רותמים את הרכבים הפרטיים שלהם לטובת את המטרה".
מרכז צעירים דימונה מנהל את כל פעילות הפנאי שעברה לרשת והם אחראים על דפי הפייסבוק של העירייה, המתנ"ס והרווחה. מנהל אגף הצעירים דימונה, עדיאל אלגי, מנהל את פעילות המרכז בחירום כאשר בימים אלה הוא נאלץ להיכנס לבידוד בפרוץ המשבר."במהלך ישיבת מל"ח נמסר לי בהודעה שעלי להימצא בבידוד ולמרות זאת אני ממשיך לקדם את פעילות המרכז. חשוב לי להדגיש את חיוניות הצוות המקצועי שלנו למשל רכזת פיתוח קהילה שממשיכה במקומי בישיבות". מרכז הצעירים דימונה נותן מענה ללמידה מרחוק ולשיחות לצורך הפגת חששות. מרכז הצעירים מתמקד בעיקר בהעלאת המורל ובדאגה לרווחת הפרט עד כה מרכז הצעירים קיים פעילויות כמו "שירת מרפסות" בשיתוף תושבים, לפני כניסת השבת עבר רכב שעבר בין השכונות עם שירי שבת, מופע של קוסם ואפילו הזמר רגב הוד הפתיע את התושבים בשירה ממשאית. בנוסף, מרכז הצעירים אחראי על סטודנטים ומתנדבים שמתפעלים את מערך האינטרנטי והטלפני ודואגים לאוכלוסייה המבוגרת ועם צרכים מיוחדים. מרכז הצעירים הקים דף נחיתה בו כל תושב יכול לפנות ולציין מה חסר לו ובמה הוא צריך סיוע לרבות חלוקת חמגשיות, מנות מזון ותרופות בשיתוף מלא של אגף הרווחה בעירייה ובסיוע רכבים של אגף שפ"ע. שי בנישו מספר כי באחד הערבים, כשהביאו מזון ותרופות לביתה של קשישה, הצעירים הופתעו מהמחווה המרגשת והטעימה שהוגשו להם עוגות מתוקות וטעימות כהוקרת תודה על פועלם מחמם הלב.
מרכז צעירים ירוחם שומר על קשר עם נוער בסיכון למרות המרחק הפיזי באמצעות אפליקציית "זום", שבעזרתה שומרים על קרבה רגשית וניתנת תשומת לב שחיונית מאוד בימים אלה. מרכז הצעירים של המשרד לפיתוח הפריפריה ,הנגב והגליל מנהל את משימות ההתנדבות עבור הרווחה והקשישים לרבות הבאת סלי מזון, רכישת תרופות ואפילו קיום מסיבת ימי הולדת בהפתעה לקשישים. הסיוע ניתן לכל בני הגיל השלישי, גם למי שלא מוכר לרווחה. במרחב האינטרנטי מתקיימים קורסים והכשרות לסטודנטים און ליין, סרטונים לקהילה כולל מתכונים של התושבים, שיעורי ספורט ובהמשך סדנאות יוגה. העירייה שיתפה קול קורא למי שמעוניין להגיש בקשה לתמיכה בשל הקורונה ודואגים למידע שוטף של ייעוץ, הכוונה לחל"ת, אקדמיה ותעסוקה. מנהל מרכז צעירים ירוחם, ליאור בר: " מרכז הצעירים הוא עוד זרוע בהתמודדות קהילתית ומקצועית. וכולם נכנסו מתחת לאלונקה, כולל ש"שנים ובני הנוער. ירוחם היא קהילה מגוונת אבל מאוד מחוברת ובשעת משבר ניתן לראות את הלכידות הקהילתית ומצד שני את הניהול המועצתי המרשים לכל האגפים".
מרכז צעירים מצפה רמון עורכים קרקס נייד אותו מפעילים סטודנטים לקרקס בהובלת אדם דה לנגה ובימים אלה התושבים נהנו ממופעי רחוב ממרפסות ביתם כאילו היו בהופעה פרטית. במקביל עם פרוץ המשבר פורום של מחלקות העירייה במטרה להעלות החוסן קהילתי כאשר מרכז הצעירים מוביל את מערך החירום ואף יזם את הקמתו של המוקד הקהילתי בניהולו של סגן מנהלת מרכז הצעירים, אסף אקסלרוד. "הרעיון הוא לרכז את כל בקשות הציבור במקום אחד במטרה להגיע לכל הקשישים, הנכים והאנשים עם מוגבלויות" ציין אסף "העורף שלנו הוא כל מערך המתנדבים ואנחנו שואפים לצמצם פניות, כי לכל פניה אנו מצמידים מאותו רגע ואילך מתנדב מתוך עשרות המתנדבים שיש לנו וכך שומרים על המורל הלאומי". במסגרת פרויקט "צאלה" (צעירים אקטיביסטים למען הקהילה) מרכז הצעירים נרתם לשיפוץ דירות קשישים של משרד השיכון בימי שגרה. בעזרת המיפוי ומספרי הטלפון מהמאגר, המתנדבים מטלפנים בימים אלה לכל אחד ואחת מהם ושואלים לצרכיהם. התגובות שהתושבים מעלים בפייסבוק מאוד חמות ואוהדות. מנהלת מרכז הצעירים במצפה רמון, בת מאיוסט, שהפכה בעקבות משבר הקורונה לעוזרת ראש המועצה המקומית והצוות שלה מנהל את המוקד הקהילתי, אמרה השבוע: "השגרה מתחדדת בחירום ואנו מרגישים עכשיו עד כמה מצפה רמון חזקה ואיתנה בחוסנה הקהילתי ובקשר הבין אישי והערבות ההדדית, שהיא למעשה הדנ"א היישובי. הפלטפורמות שבנינו בשגרה באות לידי ביטוי כשבתוך יממה הצלחנו לעבור משגרה לחירום ברמה הקהילתית וזה לא ברור מאליו".
מרכז צעירים שדרות מפעיל דף פייסבוק לייב ובו סרטונים, מתכונים ופעילות הפגה . המרכז מהווה חלק נכבד ומשמעותי מאוד ממכלול משאבי קהילה בעיר. במסגרת זו מחלקים מאות מנות מזון ותרופות ביום למטופלי רווחה ולמשפחות חד הוריות ודואגים לשנע עם כ-70 מתנדבים המצוידים בציוד מגן. בנוסף, מי שמעוניין, יכול לקבל עד הבית ערכות יצירה. 3,100 קשישים יזכו לקבל שיחת טלפון אישית לפי מיפוי בכדי לוודא שיש לו את כל צרכיו. אחד המתנדבים שחילק מנת מזון חמה לקשישה סיפר על כך שהיא מאוד התרגשה. המטרה היא למנוע בדידות כי אין את הקשר עם הנכדים" אומר מנהל מרכז הצעירים שדרות, יגאל ברכה "הסיפור בשדרות די שגרתי ואנו מומחים בחירום, לצערי, ודואגים להפעיל מערך מתנדבים עבור פעילות לנוער, מסייעים לקשישים ומרותקי בית. עם כל הקושי של צבע האדום בשדרות די התרגלנו לכך ואנו מודעים לאויב, אבל לא במקרה הזה של הקורונה. העובדה ש-70 איש יצאו מהבית למרות שהם יודעים שהאויב –נגיף הקרונה- עלול לפגוע בהם חלילה, זה מרגש מאוד. ההתנדבות מראה סולידריות חברתית שרק מתעצמת בימים אלה".
במרכז צעירים שדות נגב פועלים לשמח את התושבים על ידי חלוקת ערכות הכוללות משחקים לבילוי ולפנאי. מתנדבי המרכז עברו בין בתי התושבים וחילקו סלי בד בצבע סגול עליהם נכתב: "עוד תראו כמה טוב יהיה". משפט זה מוכר מהשיר המפורסם בשנה הבאה שכתב אהוד מנור ושרה הזמרת אילנית: "עוד תראה כמה טוב יהיה בשנה הבאה". רעות לנדאו מנהלת מרכז צעירים שדות נגב של המשרד לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל, אשר הובילה צוות חלוקה במסגרת המיזם אמרה כי המתנדבים עוברים בין הבתים ומניחים בפתח הדלת את הערכה ושואלים לשלומן של המשפחות. "התושבים מאוד מתרגשים לקבל את הערכות והתגובות שאנו מקבלים מאוד חמות. ציינה רעות לנדאו, מנהלת מרכז צעירים שדות נגב: "מרכז הצעירים שדות נגב מהווה זרוע חשובה בשגרה ובמיוחד במצבי חירום והתושבים מאוד שמחים על הקשר שלנו עם שמחזק את הקהילה. הערכות למבוגרים כוללות שש-בש, דומינו וקלפים והערכות לילדים כוללות לוח קליעה למטרה, מטקות, דוקים, חוברות ועוד".
מרכז צעירים בפורדיס וג'אסר אזרקה מקיימים שלושה ימים בשבוע חלוקת מזון לקשישים. המתנדבים מסדרים חמגשיות ומחלקים לכל הקשישים. מעבר לכך, משעה 17:00 בערב עד 23:00 בלילה מפעילים מוקד מענה טלפוני שנמצא במרכז הצעירים לכל נושא שמתקבל מתושבי הכפר, בין אם זו תקלה או כל בקשה לעזרה. בסוף השבוע המוקד מועבר אל הטלפונים האישיים של מנהל מרכז הצעירים ועוזר ראש הרשות. בנוסף, נציג פיקוד העורף נמצא בקשר הדוק איתם לסייע לתושבים. החל מיום 29.3.2020 יחולקו 400 סלי מזון למשפחות במצוקה כחלק מההיערכות לקראת חודש הרמדאן בשיתוף מלא של אגף הרווחה. משלוח נוסף יתקיים לקראת סיום חודש אפריל, בסיום הצום. מנהל מרכז צעירים בכפר פורדיס וג'יסר אזרקה, סאמר חסדיה שוקרי אמר: "ההיענות וההירתמות של הצעירים והמתנדבים לסייע לאוכלוסייה היא מאוד גדולה ומשמחת. נערכנו לסיוע לכל הקשישים ואנשים עם מוגבלויות. המתנדבים מציגים את רוח הנתינה בעת הזו והגיבוי שהצעירים נותנים לרשות הוא כוח עזר משמעותי. אני אחראי למשל על קשר עם 12 קשישים ואותי זה מאוד מרגש לראות את התגובות מצידם לא רק בגלל המנות, אלא בעיקר הודות לקשר האישי בימים אלה".
מרכזי הצעירים הפרוסים ברשויות המקומיות בנגב בגליל ובפריפריה החברתית מהווים בשגרה, עוגן מרכזי בחיי הצעירים והמשפחות הצעירות ומעניקים שירותים רבים ללא עלות כגון אירועי תרבות מגוונים, הרצאה נודדת, הכוונה תעסוקתית, קורסי העשרה, קורסי הכנה ללידה ופעילויות נוספות בתחום חיי הקהילה והפנאי. רק בשנה האחרונה למעלה מ 400 אלף צעירים לקחו חלק בפעילויות מרכזי הצעירים הפרוסים ברחבי הארץ.